VVD Leusden wil referendum gemeentehuis


De VVD Leusden zal op de raadsvergadering van 24 september a.s. het Leusdense college verzoeken om een referendum te houden over het gemeentehuis. Tijdens deze vergadering moet de gemeenteraad besluiten over het “hoe nu verder” met het pand. De VVD is van mening dat dit besluit niet kan worden genomen zonder eerst de inwoners te horen. Met een referendum komt de VVD tegemoet aan een roep vanuit de samenleving, waar het gemeentehuis al weken onderwerp van discussie blijkt.

Er zijn meerdere zwaarwegende omstandigheden die om een referendum vragen, aldus Carlos Genders, fractievoorzitter van de liberale partij.

Voorop staat dat de Leusdense inwoners de gelegenheid moeten krijgen zich over zo'n belangrijke kwestie uit te spreken. Niet eerder is dat gebeurd, het onderwerp was geen onderscheidend item in de verkiezingsprogramma's. Het gaat echter wel om een groot bedrag: zo'n 9 miljoen euro wil het college uittrekken voor het nieuw te bouwen pand. In het huidige financiële klimaat is dit onverantwoord, aldus de VVD.

Daar komt nog bij dat de monumentencommissie van oordeel is dat het pand “monumentale waarde” heeft. Het college kan het pand mooi, lelijk of karakteristiek vinden, maar feit is dat nu niemand op de hoogte is van wat de inwoners vinden en dat is niet te rijmen met een coalitie die “de samenleving voorop” stelt.

Dat er iets moet gebeuren staat vast. In 2016 voldoet het huidige pand niet meer aan de veiligheidsnormen. Daarom pleitte de VVD eerder voor een sober alternatief waarbij de back-office in een leegstaand kantoorpand wordt gestationeerd. Voor “burgerzaken” kan een kleine publiekswinkel in winkelcentrum de Hamershof volstaan.

Omdat er nu geen zicht is op het draagvlak in de samenleving voor het nieuwbouwvoorstel, gaat de VVD ervan uit dat er brede steun van andere fracties zal komen om de mening van de Leusdense inwoners te peilen. Indien het referendum doorgang vindt, wordt het besluit uitgesteld tot de inwoners zijn geraadpleegd.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Carlos Genders, fractievoorzitter van de VVD Leusden telefoonnummer  +31615003269 of per email via genders.vvd@gmail.com.