Verkiezingsbeloften

In de Leusder Krant verscheen afgelopen kalenderjaar een mooie reeks interviews met de diverse lokale fractievoorzitters, die gingen over de gang van zaken sinds de laatste verkiezingen in het algemeen en de bestuurscrisis van december 2022 in het bijzonder. De coalitie, aangevuld met Sociaal Leusden, keek vastberaden vooruit. Vol overtuiging om het coalitieakkoord onverminderd uit te voeren. Ook bleven verschillende voorzitters maar benadrukken dat ze zo verbaasd waren én zijn over de coalitiebreuk van de VVD, en dat verbaast de VVD dan weer. Immers, onze verklaring in de Raad bestond uit klare taal die werd voorafgegaan door diverse oproepen, zowel in openbare als besloten vergaderingen! Een oproep tot daadkracht vanuit het college, nota bene opgenomen in de titel van het coalitieakkoord 'Met raad en daad'. Nu, 10 maanden later, moeten we constateren dat we vandaag de dag tot precies dezelfde conclusie zouden komen. En nu, 10 maanden later, kan 'nieuwigheid' van de ploeg van Lokaal Belangrijk niet langer als excuus worden aangedragen.

Want de feiten liegen er niet om. Ondanks politieke meningsverschillen wordt de energietransitie breed gezien als het belangrijkste thema voor de gemeente voor de komende jaren. Toch lijkt het reeds voor 2022 (!) toegezegde plan van aanpak, ook in 2023 nog altijd niet aan de Raad te worden voorgelegd. Wel wordt veel moeite gestoken in het tegenwerken van initiatieven vanuit de samenleving, zoals de pilot met zonne-opwek aan de Emelaarseweg, totdat dit tegenwerken 'juridisch niet langer houdbaar meer is'. Hierdoor staat Leusden straks bijna 2 jaar stil op een dossier waar haast geboden is.


Op andere dossiers handelt het college dan juist weer zó snel, dat inwoners zich overvallen en niet gehoord voelen. Het duidelijkste voorbeeld is de voorgenomen komst van jonge vluchtelingen op de Speelkamp 22. Los van de discussie of dergelijke omvang wel of niet past bij de Leusdense maat, verloopt het proces uiterst opmerkelijk. Omwonenden hebben hun vragen en zorgen, maar wachten al maanden tevergeefs op een gelegenheid om hierover openlijk met het college in gesprek te komen. Het college dat volgens ons naast en niet tegenover haar inwoners zou moeten staan. Overigens vinden wij dat niet alleen, coalitiepartij Lokaal Belangrijk claimt te zijn ontstaan als tegenbeweging omdat het vorige college niet zou luisteren naar de inwoners en 'zaken erdoor zou drukken'... In hun verkiezingsprogramma spreken zij over 'volledige en transparante informatie' en het 'betrekken van inwoners'. Vooralsnog lijkt dit loze verkiezingsretoriek. Hierbij kan trouwens niet onvermeld blijven dat de komst van deze opvanglocatie een rechtstreeks verband lijkt te hebben met een breed in de raad gedragen motie van het CDA uit februari 2023, die het college opriep actief op zoek te gaan naar een dergelijke locatie. Voor de goede orde, wij als VVD steunden deze motie als enige partij niet, omdat we vinden dat Leusden al genoeg doet op dit vlak.

In de ogen van de VVD is het wel te prijzen dat voor de komende 2 jaar een sluitende jaarbegroting wordt voorgesteld... door de OZB te verhogen!! U begrijpt dat dit niet alleen voor VVD-kiezers onaangenaam nieuws is. Iedere huizenbezitter ziet zich geconfronteerd met een lastenverhoging tot wel 20%, en huurders circa 17%. Let wel, dit kan na 2026 (voor de niet-ingewijden, in dat jaar veranderen de bijdragen vanuit het Rijk aan de gemeenten) nog veel verder oplopen. Pijnlijk hieraan is dat de coalitie hiermee haar eigen coalitieakkoord, waarin OZB-verhoging als laatste in te zetten financiële middel genoemd staat, definitief naast zich neerlegt en daarmee afstand neemt van haar eigen kiezers...

In tegenstelling tot de Tweede Kamer, worden in gemeenten geen vervroegde verkiezingen gehouden. Daarom willen we het college oproepen om de komende 2 jaar alsnog haar eigen verkiezingsbeloften na te komen.

VVD Leusden