Democratie, alleen bij verkiezingen?

In mijn vorige Raadgever heb ik uiteengezet wat voor mij belangrijke liberale kernwaarden zijn, en hoe ik vanuit die kernwaarden moeite heb met zaken als een vierde wethouder of de aangekondigde verhoging van de OZB. Beide zijn inmiddels een voorlopig voldongen feit. En hoewel ik als Leusdenaar oprecht hoop dat het ten goede komt van Leusden, blijft het knagen dat de onderbouwing zo mager bleef. “We vinden het nodig” sprak de nieuwe coalitie en zo geschiedde.

© VVD Leusden

Van diverse lezers van de LeusderKrant kreeg ik de vraag of mijn streven naar een zo klein mogelijke overheid misschien zou impliceren dat ik het liefst helemaal geen overheid zou zien. Niks is minder waar! Ik ben ervan overtuigd dat als ieder individu -hoe oprecht ook- doet wat voor hemzelf het beste is, dat sub-optimaal is voor de groep, onze samenleving. De wiskundige Nash heeft zelfs aangetoond: als iedereen datgene doet wat het beste is voor de groep, dan is dat -gemiddeld genomen- ook het beste voor elk individu in de groep. Dit wordt in de film ‘A beautiful mind’ uitgelegd met een sprekende metafoor: als elke jongen egoïstisch voor hetzelfde populairste meisje in de kroeg gaat, zal uiteindelijk niemand haar krijgen en zullen haar vriendinnen zich tweede keus voelen en ook onbereikbaar worden…

 

Van Hollywood naar Leusden. Wat ik probeerte zeggen is dat we een (lokale) overheid hebben om soms beslissingen te maken waar we als gemeente achter staan, maar die voor individuele inwoners teleurstellend of zorgwekkend kunnen zijn. Hierbij moet ik onvermijdelijk denken aan de komst van jeugdige asielzoekers aan de Speelkamp. De VVD toont zich historisch kritisch op dit thema. We vinden dat medemensen die door de ondergrens zakken absoluut onze opvang en steun verdienen. Maar we vinden ookdat er zorgvuldig gekeken moet worden naar de belasting van een buurt of een dorp, met een strategie met een kop maar ook met een staart. En als er dan wat gaat gebeuren, onderken dan de emoties en zorgen van omwonenden die zich overvallen voelen..

 

Vorige week gebeurde iets soortgelijks. De toekomstige bouw van Tabaksteeg 2 is een woonwijk ontwikkeling van bijna on-Leusdense omvang. Toch koos de gemeente ervoor alleen ‘direct aanwonenden’ uit te nodigen voor een voorlichtingsavond. Persoonlijk denk ik dat het projecteen goede zaak is en het is niet voor niks dat de VVD wonen tot een van haar speerpunten heeft gemaakt. Tegelijkertijd is een zorgvuldig proces noodzakelijk waarin recht wordt gedaan aan de zorgen van mensen die al wél een plekje hebben veroverd in Leusden.

 

Ik zou graag zien dat het college oog blijft houden voor Leusdenaren die geconfronteerd worden met de gevolgen van de keuzes van de gemeente. En dan niet alleen rondom de verkiezingen, maar juist en vooral ook daartussen. Wanneer ik niet in een boek of een film zit, mag u me altijd aanspreken.

 

Robbert Wagemaker

wagemaker.vvd@gmail.com