OZB verhogen, of afspraak is afspraak?

In de vorige Raadgever merkte collega fractievertegenwoordiger Joost van Herpen terecht op, dat het niet kies is om als partij goede sier te maken met de verdiensten van anderen. In het voorbeeld van het behoud van een politiepost in Leusden, bestónd de betreffende partij nog niet eens op het moment dat het resultaat behaald werd. Hij vatte dit krachtig samen als ‘het belang van feiten’. Ik wil daarop aanvullen met ‘het belang van koersvastheid’.

© VVD Leusden

Liberalisme in de politiek

De VVD staat bekend als dé liberale partij bij uitstek. Wat liberalisme precies inhoudt, is deels afhankelijk van plaats en tijd, maar centraal staat altijd een zo groot mogelijke vrijheid voor het individu, uiteraard wel met respect voor de vrijheid van anderen. Een ander leidend principe is dat van gelijke kansen voor eenieder. Dit maakt mensen gelijkwaardig, niet ten koste van alles gelijk.

Als VVD fractie hebben wij het laatste jaar tijd genomen om te verkennen wat de uitgangspunten van het liberalisme betekenen voor onze standpunten in de lokale politiek. Dit betekent onder meer dat wij terughoudend zijn bij raadsvoorstellen die ‘betuttelen’ in de privésfeer van onze inwoners, of ‘overregulatie’ van bijvoorbeeld de woningmarkt. Andersom steunen we wel voorstellen die uitgaan van de kracht van de samenleving en van onze ondernemers, of die gaan over goed onderwijs en goede zorg voor iedereen. Tenslotte zijn wij als liberalen voor een zo klein mogelijke rol van de overheid en uiteraard een robuust financieel beleid.

Verhoging OZB?!

Toen wij in het voorjaar van 2022 mee schreven aan een nieuw coalitieakkoord, zijn enkele van bovenstaande aspecten hierin verankerd. Zo sprak de toenmalige coalitie met elkaar af, dat verhoging van de OZB in principe het laatste middel is om het huishoudboekje van de gemeente op orde te krijgen en te houden. De nieuwste coalitie met Sociaal Leusden heeft weliswaar enkele aanvullingen gedaan op het akkoord, maar met volledig behoud van de reeds bestaande afspraken dus ook deze.

Terug naar de actualiteit van Leusden. Het college presenteerde onlangs ‘mooie’ financiële jaarcijfers over 2022. Bij het aantreden van dit college zijn veel woorden gevallen over de extra directe en indirecte kosten van de vierde wethouder, een uitbreiding van de omvang van de lokale overheid. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft het college nu ook bekendgemaakt de lokale belastingen met €2,4 miljoen te willen gaan verhogen middels de OZB. Dat is (gemiddeld) €138 per huishouden! Dit met een beperkte onderbouwing en weinig onderzoek naar mogelijke besparingen. Respecteren van het coalitieakkoord en achterliggende principes zijn kennelijk nu al niets meer waard; voor de VVD onaanvaardbaar.

Robbert Wagemaker

Fractievertegenwoordiger VVD

Wagemaker.vvd@gmail.com


(Dit artikel verscheen eerder in de LeusderKrant van 21 juni 2023.)