Verslag raadsvergadering 23 maart, wethouder Kiel treedt af

Politiek is soms een achtbaan. De raadsvergadering van gisteren bevestigde dit nog maar eens.

De raadsvergadering begon met een debat over de voorgestelde zienswijze van het college over een plan-MER van de Provincie Utrecht naar mogelijke locaties voor windmolens. Zoals vaker het geval is met het bespreken van zienswijzen, verschilden de diverse partijen behoorlijk van mening. De VVD-fractie is van mening dat de voorgestelde zienswijze feitelijk niets toevoegt aan de bedoeling en uitgangspunten zoals die al gebruikelijk zijn bij een dergelijke planstudie. Daarom lijkt het ons beter eerst de resultaten positief kritisch af te wachten, ook om op deze manier constructiever samen te werken met de provincie.

Het volgende punt was een amendement over de evaluatie van de mislukte aanbesteding van een ICT-ontwikkeling bij de GGDrU. Het amendement beoogde dat raadsleden zelf een professioneel oordeel zouden vormen met medewerking van álle betrokken partijen, ondanks het feit dat die partijen nog verwikkeld zijn in een rechtszaak. De VVD is van mening dat een professionele evaluatie overgelaten moet worden aan specialisten, waarna de raad uiteraard haar politieke oordeel mag uitspreken. Het amendement werd aangepast en daarna raadsbreed aangenomen. We hebben er vertrouwen in dat nu het juiste proces wordt doorlopen, uiteraard met de intentie in de toekomst soortgelijke mislukte uitgaven van gemeenschapsgeld te voorkomen.

Hierna volgde een hoogtepunt van de avond, namelijk de vaststelling van het Beleidskader Sociaal Domein. Dit kader legt onder meer de focus op 'een vaste basis, verbindende netwerken, vitaal leven en passende ondersteuning'. De voltallige raad was vol lof over het kader. Met recht de kroon op het werk voor wethouder Patrick Kiel en zijn ambtenaren.

Deze week werd een nieuwe coalitie aangekondigd, bestaande uit Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden, waarvoor onze welgemeende felicitaties. Hoewel we blij zijn dat Leusden nu weer een dagelijks bestuur met mandaat kent, zijn wij niet gerustgesteld op de punten die in december nog tot de coalitiebreuk hebben geleid. Immers, we hoopten op een daadkrachtig(er) college en een intensievere samenwerking tussen coalitie en oppositie. Het weinig concrete addendum op het vorige coalitieakkoord en met name het proces ernaartoe geven vooralsnog weinig vertrouwen in de benodigde verbetering. Tenslotte wordt het college uitgebreid met een vierde wethouder. Dit komt ten laste van gemeenschapsgeld, zonder dat nut en noodzaak ook maar enigszins werden toegelicht vanuit de formerende partijen!

De achtbaan kwam tijdelijk tot stilstand door het verwachte maar toch betreurde afscheid van onze wethouder Patrick Kiel. Politieke medestanders én tegenstanders waren het erover eens dat zijn wethouderschap van 5 jaar als overwegend succesvol moet worden gezien. Anekdotes en memorabele momenten werden aangehaald door onder andere de burgemeester en onze fractievoorzitter. Onder meer zijn betrouwbaarheid, toewijding en dossierkennis zullen stevig gemist worden.

Patrick bedankt!

Namens de gehele fractie, Anna-Christina Gräfin von der Schulenburg