Sommige keuzes móét je maken ook al zijn ze moeilijk

Naar aanleding van de keuze van de VVD om uit de coalitie te stappen vond op 12 januari in het Huis van Leusden het duidingsdebat met alle partijen plaats.

© Petra Hakvoort

Het duidingsdebat was een belangrijke kans die alle partijen de mogelijkheid gaf om hun gevoelens over de ontstane situatie te uiten. We zijn dan ook blij dat alle partijen hun kans hebben genomen om dit te doen. Bijzonder begrijpelijk en gewaardeerd was ook zeker de openheid waarmee Lokaal Belangrijk en het CDA hun gevoelens deelden.

Voor ons heeft deze avond onze keuze bevestigd. We zijn ons erg bewust van de nieuwe uitdagingen die onze keuze met zich mee brengen maar staan verder achter de noodzaak van deze stap. Behalve onze beloftes uit het verkiezingsprogramma hebben wij binnen onze fractie ook ongeschreven beloftes aan onszelf en vooral aan onze kiezers. Cruciaal voor ons als fractie is om trouw te blijven aan onze idealen en wat voor Leusden, Achterveld en Stoutenburg het beste is. Voor ons is het niet integer om een partnerschap in stand te houden dat niet het beste in elkaar naar boven brengt of efficiënt samen kan werken. Verder misten wij ook de naar voren gerichte blik en vooruitgang die Leusden, Achterveld en Stoutenburg verdienen. 

Deze keuze is niet in een politiek vacuüm ontstaan. Oorzaak en gevolg liggen zoals altijd dicht bij elkaar.  Hoewel het veel makkelijker is te beweren dat onze beslissing uit het niets kwam zijn de geluiden die wij van vele kanten horen voor ons toch wel duidelijk. Het was misschien onverwacht maar zeker geen verrassing.

Wij als VVD Leusden, Achterveld en Stoutenburg gaan met volle kracht focus leggen op wat wél kan!



voor de volledigheid nog onze verklaring:

"Verklaring VVD ‘duidingsdebat’ 12 januari 2023

De VVD-fractie heeft 15 december uitgesproken geen steun meer te geven aan de coalitie, niet meer aan het college en niet meer aan het coalitieakkoord.

Ik herhaal de kern van de motivatie van de fractie:

De VVD ziet onvoldoende energie in het college om een positieve draai te geven aan diverse dossiers: onder andere de energietransitie, grote woningbouwprojecten en de uitdagingen rondom de ambtelijke organisatie.

De VVD ziet onvoldoende energie ook bij de fracties in de coalitie om met elkaar aan de slag te gaan met wat wél kan.

De VVD staat niet meer achter het coalitieakkoord. Niet om de pure inhoud maar omdat er onvoldoende voortvarend uitvoering aan is gegeven. En omdat er onvoldoende pro-actief is omgegaan met diverse veranderingen in de wereld, in de maatschappij en in de provincie. Kortom er zat geen beweging in de coalitie.

Natuurlijk hadden we dit op het proces anders kunnen doen. En ook moeten doen, zo vinden we achteraf. We hebben de coalitie, het college en ook de hele raad behoorlijk overvallen met ons besluit. Wel zeker heeft de VVD-fractie een zachtere aanpak overwogen. Maar onze conclusie is dat dit inhoudelijk niet uitgemaakt zou hebben. Het spijt ons als we de indruk hebben gewekt dat de fracties en het college niet hard hebben gewerkt. Dat is zeker niet ons beeld. Ook onervarenheid is voor de VVD zeker geen verwijt. We zien wel dat er veel energie verloren ging in het tegenhouden van zaken en dat er onvoldoende focus was op realisatie van goede dingen. Veel mooie dingen die we in Leusden hebben zijn een gevolg van een positief besluit van de gemeenteraad. Laten we met elkaar opnieuw bouwen aan Leusden vanuit de mindset ‘wat wél kan’!

De VVD heeft groot respect voor de raad, die diezelde avond nog noodzakelijke besluiten heeft genomen. En voor alle fracties, die in het belang van Leusden aan het college gevraagd hebben de lopende zaken te blijven besturen.

Rondom de feestdagen zijn er veel goede gesprekken geweest. De VVD ziet dat er niet direct gemakkelijk een coalitie kan worden gevormd. We kunnen ons daarom vinden in het voorstel van GroenLinks/PvdA om een brede verkenning te starten. Maar juist vanwege de breedte lijkt het ons verstandig om twee neutrale verkenners aan te stellen. Of verkenners met een balans in het politieke spectrum. Laten de verkenners vast stellen welke partijen met elkaar dingen willen bereiken voor Leusden. Kijk wat er wél kan!"