VVD Leusden, Achterveld en Stoutenburg trekt zich terug uit coalitie

Onderstaand de verklaring, zoals uitgesproken door fractievoorzitter Carlos Genders tijdens de raadsvergadering op 15 december 2022:


Wij als VVD Leusden hebben na de laatste gemeenteraadsverkiezingen de keuze gemaakt om actief deelgenoot te zijn van werkende oplossingen voor moeilijke, actuele vraagstukken.

Tijdens en na de verkiezingen is er veel aandacht geweest voor wat enkelen niet willen in Leusden. Als VVD hebben wij ons altijd gericht op wat we wél kunnen bereiken. Daar krijgen wij energie van.

Ondanks gemaakte afspraken constateren wij dat op verschillende terreinen onvoldoende voortang geboekt wordt. Dit geldt met name op het gebied van de energietransitie. Leusden dreigt daardoor de regie over haar eigen dorp te verliezen, en zich steeds verder te isoleren. Wij zien het als een reëel risico dat de provincie voor ons gaat bepalen wat er gaat gebeuren. Op dit dossier maar ook op andere dossiers gaat heel veel energie verloren in het nee zeggen tegen dingen.

Dit biedt ons onvoldoende vertrouwen en perspectief voor de komende jaren. Temeer omdat er nog vele complexe onderwerpen op ons wachten waarvoor daadkracht benodigd is, waaronder: woningbouw, de herontwikkeling van de De Korf en een vitale ambtelijke organisatie die van essentieel belang is.

Daarom concludeert de VVD Leusden dat zij de huidige coalitie niet langer kan steunen.

Dit raakt mij diep in mijn hart. Ik vind het extreem heftig: in al die tijd waarin ik actief ben in de gemeentepolitiek van Leusden, is dit nog niet voorgekomen. Wat er nu gebeurt, doet mij pijn, doet de hele fractie pijn. Met zijn allen hebben wij hard samengewerkt; onze wethouder Patrick heeft zich vol passie en overgave op belangrijke dossiers gestort. De VVD Leusden is verantwoordelijkheid nooit uit de weg gegaan. En juist nu, door te breken, nemen wij de ultieme verantwoordelijkheid.

De VVD is ervan overtuigd dat het in het belang van Leusden is om snel een nieuw bestuur te vormen. Dat, met hernieuwde energie, werk maakt van échte oplossingen. De VVD roept dan ook alle partijen op om met elkaar positief werk te gaan maken van WAT WÉL KAN.