Een open samenleving is niet vanzelfsprekend!

De partijen die meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart a.s. hebben allemaal een ideologisch kader. Ze halen inspiratie uit het socialisme, religie, communisme, etc. De VVD is geworteld in het liberalisme. Kort gezegd betekent dat, dat iedereen zoveel mogelijk vrijheid moet hebben om zijn leven in te vullen en dat die vrijheid pas begrensd mag worden als anderen er schade van ondervinden. Dat de meerderheid in een democratie beslist, maar altijd rekening houdt met de minderheid.

© VVD Leusden

Mijn favoriete vertolker van het liberalisme is de filosoof Karl Popper (1902-1994). Tijdens de tweede wereldoorlog schreef hij zijn bekendste boek “De Open Samenleving en haar vijanden”. In dit boek valt hij Plato aan, die een samenleving wil die wordt geleid door een superieur ras van machthebbers en waarin vreemdelingen als minderwaardig worden gezien. Hegel vindt hij maar niets, omdat Hegel vindt dat de staat alles is en het individu niets: een fascistisch ideaal. Marx ging weliswaar uit van vrijheid, gelijkheid en broederschap, maar wilde dat bereiken met een klassenstrijd en de middenklasse vernietigen door feitelijk oorlog te voeren. Ook bekend uit dit boek is de “paradox van tolerantie”: als een samenleving onbegrensd tolerant is, zal haar tolerante karakter verdwijnen onder invloed van de intoleranten.

Hoewel het boek een halve eeuw oud is, is het nog heel actueel: ook nu komen er partijen op die een bedreiging vormen voor onze Open Samenleving. Die zich superieur voelen en neerkijken op anderen. De recente ontwikkelingen in Oost-Europa laten ook een botsing zien tussen ideologieën: tussen een postcommunistische dictatuur en een prille democratie, een Open Samenleving in wording.

“Wat heeft dat met de verkiezingen te maken?“ zult u denken. Nou, volgens mij heel veel: door te gaan stemmen laten de inwoners van Leusden zien dat onze Open Samenleving weerbaar is. Dat ze hierin geloven. Daarom mandaat geven aan 23 vrijwilligers om de komende vier jaar beslissingen namens hen te nemen. Daarmee lokaal, op heel kleine schaal, te strijden voor die Open Samenleving.

Ik zie zelf de samenleving van Leusden als een open en tolerante samenleving en ik vind het enorm belangrijk om dat zo te houden. Daar wil ik mij de komende vier jaar hard voor maken.

De VVD heeft vrijwilligers gevonden die dat samen willen doen. Dat betekent ons open opstellen. Ons vanuit onze achtergrond als technicus, zakenvrouw, boer, HR-man, bruggenbouwer, winkeldirecteur, energieconsultant, (groot)ouder, etc., verdiepen in de onderwerpen waarover we beslissen. Open staan voor wat de Leusdenaren ervan vinden, vóórdat we ons standpunt innemen. Dat kunt u van ons verwachten.

Maar eerst is het belangrijk dat ú gaat stemmen en daarmee 23 gemeenteraadsleden steunt in hun inzet om Leusden een open en tolerante samenleving te houden!

 

Carlos Genders

VVD Leusden

genders.vvd@gmail.com

[dit stukje verscheen als 'Raadgever' in de LeusderKrant van 2 maart 2022]