Grondstoffenbeleidsplan 2021-2025

De afgelopen raadsvergadering lag het Raadsvoorstel Grondstoffenbeleidsplan 2021-2025 voor. Geen verkeerd raadsvoorstel dat naar ons oordeel en ook voor het merendeel van de raad akkoord is. Behalve de SP die vindt eigenlijk dat het anders moet en ligt niet wakker van het feit dat het dan aanzienlijk duurder wordt dan nu het geval is. Toch ook van ons een aantal kritische kanttekeningen die in belangrijke mate liggen op het vlak van communicatie met onze inwoners:

Laat mensen zien wat het kostenpatroon is als er verkeerd wordt gescheiden en een vrachtwagen afgekeurd wordt hoeveel is dit per kwartaal.

Hoe gaat u om met inwoners die willens en wetens de zaak tillen en worden die fors aangepakt.

Het overgrote deel van onze inwoners doet het nl erg goed.

Grote afvalbedrijven geven ook aan dat Leusden goed scoort.

Natuurlijk komt er weer een Container bij voor papier en natuurlijk stuit dat op weerstand maar college gevraagd ook hier goed mee om te gaan.

In zijn algemeenheid is het wel logisch in de eerst plaats is het Arbo technisch veel beter voor de ophalers.

Ten tweede willen de bedrijven geen drijfnat papier meer.

Niet meer ophalen is geen optie en op forse meerkosten zitten wij ook niet op te wachten.

Dan het bakje erbij voor op het aanrecht omdat geconstateerd is dat met name daar nog niet goed gescheiden wordt bij het keukenafval. Wij hebben dan ook ervoor gepleit omdat niet overal zonder meer te doen. Veel inwoners hebben dit al opgelost. Afgesproken is dat er eerst een proef wordt gedaan hoe dit het beste kan.

Dan lag er nog een motie van GroenLinks/PvdA en CDA die naar ons oordeel eigenlijk overbodig is door ambtenaren op pad te sturen om in Den Haag aan te dringen op nieuwe manieren van verpakking en in de toekomst een betere en goedkopere scheiding. Wij zijn ervan overtuigd dat VNG en VNO/NCW en MKB en al haar onderliggende organisaties alsmede de succesvolle researchinstellingen hier al volop mee bezig zijn voor een betere toekomst en of het dan goedkoper wordt dat is de grote vraag.

De VVD was dan ook de enige partij die hier niet mee heeft ingestemd.

Vertrouwen in de ondernemers van ons land en suggereren niet dat het allemaal goedkoper wordt en onze ambtenaren kunnen beter worden ingezet.

Mocht u vragen hebben u kunt mij altijd mailen dan wel bellen.

Met vriendelijk groet,

Klaas Roskam  

0653841108    k.roskam@wxs.nl