Verslag raadsvergadering 18 maart 2021

In de raadsvergadering van 18 maart twee zaken voor mij op de agenda en een onderwerp in de actualiteiten:

Wet voorkeursrecht Gemeenten (WvG).

De raad heeft in een vorige raadsvergadering besloten om een voorkeursrecht (WvG) te vestigen op een perceel van ca. 6 hectare in Achterveld Noord-West voor mogelijk toekomstige woningbouw, een zwaar besluit om een dergelijke stap te nemen maar zo kan grondspeculatie voorkomen worden.

In dit hele proces zijn gesprekken gevoerd met de eigenaar die een klein stukje als tuin in gebruik wilde nemen. Eigenaar was in de veronderstelling dat dit zo geregeld was. Niets bleek minder waar, pas na goedkeuring door de raad is eigenaar alsnog in verzet gekomen en de onafhankelijk commissie-bezwaar wees dat bezwaar af.

Jammer dat dit zo is gelopen. En wat mij betreft een slechte beurt voor de Achterveldse wethouder.

In een poging alsnog wat voor de eigenaar te regelen kwamen D66 en CDA met een motie om te zorgen dat het stukje grond als nog buiten de WVG gehouden zou worden. Ik stond niet te juichen want ruimtelijke ordening doe je niet per motie, ook juristen maakten gehakt van deze poging.

Motie van tafel.

Vervolgens komt D66 met nog een motie om een toekomstig college op te dragen coulant te zijn als over een jaar of 10 het tot aankoop komt. Ik heb andere fracties weten te overtuigen dat dit niet de bedoeling kan zijn. Motie van tafel.


Bestemmingsplan Larikslaan 3.

Een verouderd kantoorpand verdwijnt en 17 woningen worden gebouwd, een mooie stap in het verder revitaliseren van dit deel van de Princenhof.

Hoewel het raadsvoorstel als hamerstuk geagendeerd stond wilde ik er toch iets over zeggen in de raad. Het plan zit in de portefeuille van onze wethouder Patrick Kiel en is bijzonder goed en soepel verlopen. Een publiek compliment meer dan waard!


De Biezenkamp.

Het college kondigde recent aan om een tijdelijk extern projectmanager aan te stellen, kosten 40.000 Euro om de situatie op De Biezenkamp aan te pakken.

Al sinds de herinrichting is er veel onvrede onder bewoners en winkeliers en gebruikers over onveiligheid en overlast.

Hierover zijn door de jaren heen al vele gesprekken gevoerd met bewoners, winkeliers, politie, BOA’s en andere belanghebbenden. Omdat wij als fractie goede contacten onderhouden met bewoners en winkeliers zijn wij goed op de hoogte.

Mijn vrees is dat het bedrag voor de helft op gaat aan het inventariseren van wat er in het verleden is besproken, en dat de andere helft nog net genoeg is om in het najaar met een rapportje te komen.

Het is wat ons betreft de hoogste tijd om tot concrete daden te komen!

De burgemeester zegde toe om binnen een week met een nadere uitleg te komen.

Ik blijf het scherp in de gaten houden.

 

Voor vragen opmerkingen en suggesties altijd beschikbaar.

Henk Lonink.

06-42361073

lonink.vvd@gmail.com