Hennie Caarels over diverse punten uit de raadsvergadering van 10 december

De gemeenteraad behandelde een mooie diversiteit aan agendapunten. In de raadsvergadering van afgelopen donderdag en in de daaraan voorafgaande Informatieavond en zogenoemde uitwisseling. De agendapunten bestreken de beleidsterreinen van ruimtelijke ontwikkeling, energie, sociaal domein en financiën. Financiën is natuurlijk een werkveld dat alle onderwerpen raakt. Ik kijk met voldoening terug op de afgelopen cyclus. Het is interessant en dankbaar werk. En leuk om elkaar in de fractie op de diverse onderwerpen te kunnen aanvullen.

Najaarsnota

Op de agenda stond de zogenoemde Najaarsnota. Misschien is het handig als ik uitleg wat de Najaarsnota is. De Najaarsnota past in de Planning- en controlecyclus voor het begroten en beheersen. Wij kennen de Kadernota/begroting (toekomst), de Programmabegroting (overzicht van voorgenomen baten en lasten ten gevolge van gemaakte beleidskeuzen), de Najaarsnota (voortgang in het afgelopen jaar, zodat bijsturing mogelijk is) en de Jaarrekening (is bereikt binnen het geplande budget wat beoogd was te bereiken). Afgelopen donderdag dus de voortgangsrapportage.

Die voortgangsrapportage zag er goed uit: toegankelijk ook voor de niet financieel onderlegde geïnteresseerde en ook goed qua bereikt resultaat. De gemeente is goed in control want er zijn weinig uitschieters in verschil tussen (financieel) plan en realiteit. Het goede nieuws is dat wij niet in de min raken. Hoe dat zal worden als gevolg van Corona is niet te voorzien, maar de ambtelijke organisatie heeft een mooi stukje vakwerk geleverd door voor alle beleidsterreinen de financiële invloed van Corona op een rij te zetten. De Najaarsnota zag er ook goed uit omdat in het Sociaal Domein kon worden gemeld dat een taakstelling voor terugdringing van de uitgaven op bepaalde gebieden is gehaald. Dat is een compliment waard aan de wethouders Kiel en Van Beurden. Er zijn goede resultaten bereikt in het terugdringen van de kosten in de Jeugdzorg. Ik heb aan de wethouder Financiën gevraagd hoe de zinsnede “ingehaald door een autonome groei in zorgkosten” moet worden geïnterpreteerd. Dit zijn kosten als gevolg van de zogenoemde aanzuigende werking in de Thuiszorg door het nieuwe (landelijk voorgeschreven) abonnementstarief en een gevolg van meer ambulante zorg aan ouderen. Volgens hem was dat laatste te verklaren door vergrijzing van onze bevolking. Dat lijkt mij niet het enige argument te kunnen zijn. De Najaarsnota leent zich niet voor het bespreken van dergelijke inhoudelijke zaken, dus ik zorg er voor dat deze ontwikkeling op een ander moment wordt geagendeerd. Overigens wetende dat ambtenaren dit momenteel al aan het uitzoeken zijn.

Verbonden partijen

Een ander onderwerp in de Najaarsnota zijn kosten en opbrengsten van samenwerking met andere gemeenten of partijen. Dat zijn de zogenoemde “verbonden partijen”. Nu is het zo dat volgens de wet de bepaalde samenwerking expliciet in de Najaarsnota en Jaarrekening op detailniveau moeten worden verantwoord en een samenwerking op basis van “regeling zonder meer” minder strak. Een voorbeeld van deze laatste regeling is de samenwerking met de gemeente Bunschoten, Nijkerk en Putten op vier terreinen. Wij zitten als VVD-fractie voortdurend op het vinkentouw als het gaat om planning en control van de kosten (en opbrengsten). Dit onderwerp zullen wij op een geschikt moment weer agenderen, mede aan de hand van de antwoorden die wij kregen op onze schriftelijke vragen.

Even terug naar de hoofdlijn: de VVD fractie complimenteerde het college met de Najaarsnota en ging akkoord met het Raadsvoorstel de nota vast te stellen.

Renovatie en onderhoud

Wij hebben wel een kanttekening geplaatst bij de voorgenomen renovatie van de muur om de oude begraafplaats: dat is een substantieel bedrag en nogal onverwacht. Het college vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven (dat is waar), maar wij begrijpen niet dat vanwege de onzekere financiële toekomst de renovatie nog niet even wordt aangehouden. Dat is namelijk de afgelopen tien jaar ook gebeurd, dus waarom nu opeens wel. Wij zijn er mee akkoord gegaan, maar het zit ons niet lekker.

Gedupeerden toeslagenaffaire

Een ander agendapunt van de afgelopen raadsvergadering was een motie van drie andere fracties. De gemeente werd opgeroepen om er op toe te zien dat gedupeerden van de toeslagenkwestie vanwege de kersttoelage (vastgesteld in Tweede Kamer) niet worden gekort op mogelijk andere uitkeringen. Wij hebben hier als enige fractie tegen gestemd. Wij hebben zeker compassie met de gedupeerden, wij vinden dat het onrecht veroorzaakt door de overheid moet worden rechtgezet. Dus vanuit dat perspectief een sympathieke motie. Maar de motie gaat er impliciet vanuit als zou de gemeente Leusden hier niet op toe zien. Wij hebben vertrouwen en wetenschap dat dat zeker gebeurt. Feitelijk voelden volgens mij de andere fracties dat ook wel zo, maar wilden zij een “signaal” geven. Naar wie? Ik weet het niet. Wij vonden het in ieder geval een slecht signaal naar ons college dat het naar onze indruk goed op orde heeft. Ik heb gezegd dat het aannemen van de motie dan veel weg heeft van symboolpolitiek. Daar zijn wij niet zo van.