Doornseweg 29b en camping Waterloo

Voor diegene die het niet kent: we hebben het hier over het oude militaire terrein. Vroeger was dit echt militair in gebruik; later een camping voor oud-militairen. Ook politiek heeft het al een lange geschiedenis met discussies over wat mag er wel en wat niet. Enige jaren geleden heeft het Landgoed Den Treek Henschoten het terrein gekocht van defensie, ook in de veronderstelling dat zij er wat mee konden doen, anders dan alleen natuur.

Vorig jaar hebben wij daar als raad discussie gehad over Tiny Houses hetgeen door de raad is afgewezen. De omwonenden hadden nog liever een camping dan Tiny Houses met permanente bewoning. Even later lag er een nieuw voorstel om daar inderdaad een camping te beginnen. Bewoners tegen en waren nu van mening dat het begrip camping van de plankaart af moest en grepen terug op al dan niet gemaakte oude 'afspraken'.

De raad heeft veel juridische correspondentie gehad van de advocaten van bewoners en natuurorganisaties. Er is door de wethouder nog gekeken om met betrokkenen om de tafel te zitten maar de bewoners werd door hun advocaat geadviseerd om dit niet te doen.

Het raadsvoorstel was eigenlijk simpel: 'camping toegestaan' niet uit het bestemmingsplan te verwijderen. De raad is ook uitvoerig geïnformeerd hoe de zaken juridisch in elkaar steken. Ook het Landgoed Den Treek Henschoten dreigde met juridische stappen als een camping niet meer zou worden toegestaan.

Voor de VVD zijn de dreigementen van omwonenden noch van het landgoed leidend geweest in het oordeel.

Om uit een voortdurende impasse te komen, was naar ons oordeel een heldere uitspraak gewenst, namelijk het raadsvoorstel goed te keuren en dit werd ondersteund door CDA, Groen Links/Pvda en ChristenUnie/SGP.

D66 en SP vonden bemiddeling gewenst, maar wilden ook geen camping op die plek, maar op een andere plek. Voor ons is dit vooruitschuiven in de tijd en later op een andere plek weer nieuwe weerstand creëren en weer een teleurgestelde ondernemer.

Het raadsvoorstel is aangenomen en daarmee is voor iedere betrokkene er de mogelijkheid om het te omarmen, te protesteren of naar de rechtbank te gaan.

Wij hopen hiermee dat iedereen uit de schuttersputten kan gaan en met elkaar, respect heeft voor mens en dier.

Klaas Roskam

Raadslid VVD Leusden, Stoutenburg en Achterveld