Over laaggeletterden en het maatjesproject dementie

Het hoofdbestanddeel van de vergadering van 12 november ging over Financiën. Dat is voor de gemeente en onze inwoners superbelangrijk. Er was echter ook een relevant agendapunt met betrekking tot de menskant: zijn wij voldoende alert op de mogelijkheden en beperkingen van inwoners met een handicap om gewoon mee te doen? Het college maakte een heel goed plan om hier de komende twee jaar (en daarna) aan te blijven werken. Leusden kan hier en daar namelijk best nog meer toegankelijk worden. Het is de moeite waard om de concrete acties eens door te nemen. De gemeente werkt daartoe nauw samen met partners. Onze fractie heeft zich, net als de andere fracties in de raad, achter dit plan geschaard.

Wij hebben samen met enkele andere fracties ook amendementen en moties ingediend waarmee de puntjes op de ï worden gezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ondertitelen van raadsvergaderingen, het tegengaan van polarisatie door iedereen gelijke kansen te geven ongeacht o.a. leeftijd, gender, geloofsovertuiging. Dit staat natuurlijk ook wel in de Grondwet, maar het kan in deze tijd geen kwaad hier extra aandacht voor te vragen. Belangrijk onderdeel van het plan is ook de medewerkers van de gemeente Leusden, die veel contact hebben met inwoners, te trainen in het denken vanuit het perspectief van iemand met een handicap.

Het agendapunt ging over zogenoemde “inclusieve samenleving”. Dat is een vervelend woord, maar al zo ingeburgerd dat het maar zo moet blijven. Dat iedereen gewoon en volop kan meedoen is nog niet inclusief. Vandaar dat het goed is dat de gemeente hier extra werk van gaat maken. En wij daarmee overigens ook voldoen aan de eis van de overheid, omdat Nederland het VN verdrag hierover heeft geratificeerd.

Dat VN-verdrag uit 2015 gaat over mensen met een handicap. Maar in dezelfde tijd werden door de VN ook de 17 zogenoemde Duurzame Ontwikkelingsdoelen (voor 2030) vastgesteld. Één van die doelen gaat over mensen met een handicap, maar ook laaggeletterden. Onze fractie heeft in het kader van het agendapunt Inclusieve samenleving extra aandacht gevraagd voor de laaggeletterden in Leusden. Wij weten dat hiervoor al veel gebeurt. Echt veel, maar dat werd naar onze mening in de plannen van de gemeente onderbelicht. Het is namelijk zo dat in Leusden gemiddeld 9% van de inwoners ouder dan 16 jaar laaggeletterd is. Dat is niet hetzelfde als analfabetisme overigens. Met laaggeletterdheid wordt bedoeld: moeite met lezen en schrijven en soms ook rekenen. Laaggeletterd-zijn heeft invloed op het vinden van een baan, om digitaal te kunnen meedoen, soms op gezondheid, op regie op geldzaken. Het blijkt dat deze 9% in Leusden voor 22 % bestaat uit de groep 55+ ers. Dat percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde, maar wel te begrijpen omdat wij in Leusden “dubbel vergrijzen”. Maar het zijn er nogal wat. Om die reden hebben heeft onze fractie, daarin ondersteund door CU/SGP, het CDA en SP, het college gevraagd om te laten zien en te vertellen wat er allemaal gebeurt (en nog meer kan gebeuren) om deze groep laaggeletterden “inclusief” te laten meedoen. En dan ook duidelijk te maken, samen met de Bibliotheek, Lariks en bijvoorbeeld Stichting Lezen en Schrijven, welke successen zijn geboekt en wat de ambities zijn. Bijvoorbeeld ten aanzien van het bereiken van een groep laaggeletterde 55+'ers die nu nog niet worden bereikt. Die handschoen wordt door het college opgepakt. Wij zijn er blij mee.

Maatjesproject Dementie

Wij hebben in het voorjaar aan de bel getrokken omdat gemeente en Lariks de ondersteuning wilde stoppen van de groep vrijwilligers van het Maatjesproject Dementie. Deze vrijwilligers helpen inwoners met beginnende dementie (en daarmee hun mantelzorgers) om hen zo lang mogelijk te laten meedoen. De VVD-fractie heeft in het voorjaar het college verzocht om de ondersteuning van de vrijwilligers te continueren en met passende oplossingen te komen. Dat is het college gelukt. Wij hebben om die reden de wethouder en de ambtelijke organisatie gecomplimenteerd voor hun snelle en adequate aanpak. Ook hier zijn wij blij mee voor onze inwoners en vrijwilligers. Het is immers een voorbeeld van hoe gemeente Leusden werkt aan het label “dementievriendelijke gemeente “ van Alzheimer Nederland.