Verslag uit de raadsvergadering van 12 november 2020

Weer een boeiende vergadering achter de rug, digitaal en dat gaat niet vanzelf. We wennen er wel steeds meer aan, maar soms zijn er verrassingen van technische aard die roet in het eten gooien. Ik had voor deze avond 2 onderwerpen:

Ten eerste de Wet Voorkeursrecht Gemeenten, een wet die de gemeente kan inzetten om grondspeculatie te voorkomen. Daarbij ging het om mogelijk bij drie gebieden woningen te kunnen bouwen in de nabije toekomst.

Dit leek in eerste instantie een hamerstuk te zijn. CDA en Groenlinks/PvdA hadden echter een motie voorbereid om te komen tot een groenstrook bij de Tabaksteeg langs het tweede deel, namelijk langs de Koningin Julianalaan. Uiteindelijk werd die motie ingetrokken en werd de Wet Voorkeursrecht Gemeenten alsnog een hamerstuk.

Maar tot veler verassing kwam de motie nu weer op een andere plek boven water. De tekst was nu zó verstrekkend, dat deze knellend is voor menig college in de toekomst. Alleen maar om naar inwoners toe aan te geven dat zij hen gehoord hebben.

Echter, zonder enig inzicht in wat er gaat gebeuren, zonder enig idee wat de Provincie wil en wat het Waterschap wil en zelfs vanuit de gemeente zelf nog geen enkel plan, geen omgevingswet en ontwerp. Dit vinden wij in hoge mate misleidend. Toekomstige colleges worden hiermee compleet voor het blok gezet.

Wij waren dan ook als VVD faliekant tegen.

Natuurlijk moet je naar inwoners luisteren en natuurlijk hebben zij een rol in dit hele proces. Geen misverstand daarover, maar wel op het moment dat het aan de orde is. Uiteindelijk na een discussie is de motie verworpen door de raad. Komende week praten wij zelf ook met betrokken inwoners, zoals het hoort.

Het tweede onderwerp is een motie die wij samen met CU/SGP hebben ingediend. Het eerste initiatief lag bij hen en met elkaar hebben wij de motie vormgegeven: bewegen in de buitenruimte. Ook D66 en SP dienden mee in. Met elkaar de schouder eronder om in deze tijd, waarin menigeen thuis werkt en/of enige sportactiviteit moet ontberen. Maar ook jongeren die een sportieve uitdaging nodig hebben voor hun ontwikkeling om gezond te blijven. Fit en gezond voor iedereen in Leusden van 8 tot 80.

Het college wordt gevraagd om met betrokken sport- en buurtverenigingen, de jeugdgemeenteraad, en sportcoaches al onze talenten in Leusden te gebruiken om in januari hierover met de raad in gesprek te gaan.

Waar is wat nodig, al dan niet met hulp. Gelukkig ging de hele raad hier achter staan , werd de wethouder enthousiast en gaan wij aan de slag voor een gezond en fit Leusden .

Mocht u vragen hebben voor mij, ik ben altijd bereikbaar op 06-53841108 of per mail via k.roskam@wxs.nl.