Begrotingsraad 2020

Geachte raadsleden, geacht college, geachte medewerkers en inwoners van Leusden, We staan voor de begroting. Een crisisbegroting. Want we zitten midden in een crisis en er hangen nog twee andere crises boven onze hoofden. De opschalingskorting en de herijking van het gemeentefonds zijn weliswaar uitgesteld, maar niet definitief van de baan.

De coronacrisis treft inwoners, horeca, cultuur, kleine en grote bedrijven, verenigingen, sportclubs, etc. De praktische gevolgen merken we allemaal dagelijks. Maar de financiële klappen komen nog. Hoe snel onze economie zich herpakt weten we niet, maar er komt een rekening.

Bij de kaderstelling hebben we afgesproken dat we onze prioriteiten opnieuw gaan bekijken en afzetten tegen de inkomsten op lange termijn. Daarbij proberen we stabiliteit in de begroting te krijgen zodat we minder afhankelijk zijn van de ups en downs vanuit het rijk.

Gelukkig is daar de Septembercirculaire, die laat zien dat we incidenteel iets meer geld te besteden hebben. Maar nog steeds is het scenario over een paar jaar zwart.

Juist die langetermijnbelofte aan Leusden dwingt ons nu om pas op de plaats te maken. Niet snel incidenteel geld uitgeven voor leuke dingen of het belastingleed heel even te verzachten. Want de klap komt later harder aan.

Daarom kunnen wij niet meegaan om de geplande OZB-verhoging uit te stellen en de hondenbelasting dit jaar te verlagen. Immers nu de OZB on hold zetten, betekent dat een verhoging in 2022 of later dubbel of drie keer zo hard binnenkomt. Ook de VVD wil de hondenbelasting verlagen, maar alleen als er structureel geld voor is. Laten wij allen in het voorjaar van 2021, als het coronavirus hopelijk is verslagen, kijken waar het geld écht nodig is. Voor de VVD is dan belangrijk of onze verenigingen, sportclubs en cultuur extra ondersteuning nodig hebben. Lage lokale lasten zijn belangrijk voor de VVD maar niet tegen elke prijs. We wonen in een mooie gemeente met unieke voorzieningen. Juist in een crisis heeft de gemeente dan de taak om al dat moois te beschermen tegen onheil van buitenaf. Daarom dienen wij een amendement van GroenLinks/PvdA en CDA mede in. Overigens zijn wij niet tegen het amendement van de andere partijen.

Een motie van D66 om te onderzoeken of de 7% besparing op groot onderhoud, waar we het als raad bij de Kaderbrief over hadden, ingeboekt kan worden bij het voorjaarsdebat in 2021, vindt de VVD interessant.

Tot slot dank voor het college en de ambtelijke staf die heeft bijgedragen aan het monnikenwerk dat ieder jaar zorgvuldig wordt verricht. En natuurlijk ook voor de raadswerkgroep financiën dank.

Ik hoop dat de coronacrisis snel beheerst wordt en we uitzicht gaan krijgen op een terugkeer naar het oude normaal. De VVD wenst heel Leusden daarbij sterkte en vooral een goede gezondheid!


Carlos Genders, fractievoorzitter VVD