Voorjaarsdebat 2020

Algemene beschouwingen van de VVD bij de kaderstelling

In ons coalitieakkoord ‘Samen werken aan een sociaal, duurzaam en solide Leusden’ focusten we ons twee jaar geleden op drie speerpunten: effectievere organisatie van de zorg, stappen zetten in de duurzaamheidsagenda en consolidatie van de financiën. Drie stevige uitdagingen. Maar wie had kunnen bedenken dat we voor een veel grotere uitdaging zouden komen te staan: om een pandemie te verslaan?


We zijn als VVD best een beetje trots op onze minister-president Mark Rutte, die met zijn kabinet ons land door deze crisis heen loodst. Met een strategie die, met ups en downs, richting een beheersing van de crisis leidt. En dat er vanaf de eerste lockdown regelingen zijn om de financiële zorgen te verzachten. De Nederlandse economie laat op dit moment een ongekende veerkracht zien. We zien ook een solidariteit in onze samenleving die, in mijn generatie, nog niet eerder vertoond is. Een solidariteit met elkaar in de straat, in de wijk, met mensen in cruciale beroepen, met onze ondernemers. Solidariteit die niet afgedwongen wordt!

 

Maar nu terug naar Leusden. Ook in Leusden zien we heel veel spontane solidariteit en daarnaast heel veel creativiteit. Het lijkt alsof mensen meer dan ooit naar elkaar omkijken. Hoewel de regels zijn versoepeld, is de situatie nog verre van normaal. De horeca is weer open en hoewel op afstand kunnen we weer lekker op een terras zitten. We kunnen weer sporten individueel en met een groep en in de kantine een drankje drinken met elkaar. Er gebeuren spannende dingen rondom een openluchttheater maar ons eigen theater blijft nog dicht. Dat is een grote opluchting voor sommigen en een grote frustratie voor anderen.

 

Maar wat gaat er nog komen en wordt alles wel weer normaal? Hoe moeilijk is het, om in deze situatie een heldere stip op de horizon te zetten voor de toekomst? Feit is dat we een sluitende begroting hebben. Maar hoe stabiel is die? De gevolgen van corona zitten er nog niet in. Het gemeentefonds wordt opnieuw verdeeld en dat zal voor Leusden niet positief zijn. De klap komt weliswaar later, maar hij komt.

 

Daarom gaat de VVD akkoord met het voorstel van het college om een behoudend scenario vast te stellen voor de begroting. Ja, we schakelen terug in ambitie. Daarbij komt er wel extra geld voor de transitie in het sociaal domein en voor duurzaamheid. Die transitie moet op termijn wel leiden tot meer efficientie en daarom is het goed besteed geld. Nu stoppen met duurzaamheid en het RES-debat lijkt goedkoop, maar we verliezen daarmee de mogelijkheid om te sturen en we worden speelbal van de regio of van de landelijke overheid.

 

In ieder geval is duidelijk dat de koek op is. Er komt geen nieuw geld bij. De vraag is niet óf er geld af gaat, maar hoe veel. Nog meer zullen we ons moeten focussen op dat wat echt belangrijk is voor Leusden. We zullen een nieuwe balans moeten vinden. Daarbij is het voor de VVD belangrijk dat de gemeente als overheid die het dichtst bij de inwoners staat, ook naast die inwoner gaat staan die misschien straks geen inkomen uit werk meer heeft, de verenigingen die te kampen hebben met tekorten door teruglopende baromzet en contributies, de ondernemers die door teruglopende vraag in zwaar weer komen.

 

De begroting moet ook in de toekomst solide blijven. Te veel is Leusden nog de speelbal van wat er wel of niet vanuit Den Haag komt. We moeten voorbereid zijn op zwaar weer. Niets doen en afwachten is geen optie. Daarom dienen we samen met andere partijen een motie in om nu al te starten met een brede heroriëntering op onze taken en ambities. Daarbij zijn er voor de VVD op voorhand geen domeinen uitgesloten. Onze wettelijke kerntaken, onze wensen en ambities, onze waardevolle voorzieningen en onze organisatie willen we tegen het licht houden. Waar kan het een tandje minder? Waar kan het efficienter? Wat hebben we écht nodig om ons maatschappelijk kapitaal instand te houden.

 

Want dat kapitaal in de vorm van een mooie omgeving om in te recreëren, vrijwilligers en organisaties om ondersteuning te bieden als het minder gaat, innovatieve bedrijven om mensen nieuw werk te bieden, dat alles hebben we nodig om mensen op te vangen en gezond te houden.

 

De VVD roept de gemeenteraad daarom op om met name onze maatschappelijke, sportieve en culturele clubs te ondersteunen. Te bekijken hoe we onze voorzieningen door de crisis heen kunnen helpen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat het eerstvolgende toernooi een succes wordt, door te helpen bij een theatervoorstelling op een alternatieve locatie of door te helpen met een jeugdevenement coronaproof te maken.

 

Het lijkt alsof we somberen, maar niets is minder waar. Het is momenteel even lastig, maar we gáán onze successen vieren:

·      We hebben grip op de kosten in het sociaal domein.

·      Op duurzaamheid worden stappen gezet.

·      De transitievisie warmte is een goed kader: concrete stappen voorwaarts.

·      We zijn stevig in gesprek met inwoners over wel of geen windmolens.

·      Er komen kleine en grotere bedrijven naar Leusden.

·      Onze winkelcentra trekken nieuwe winkels en horeca aan.

·      We transformeren volop leegstaande kantoren naar woningen.

·      De makeover die de Hamershof heeft ondergaan is echt een feest waard.

·      Zelfs de jarenlang rotte plek in de Biezenkamp wordt gedicht.

·      De Hessenweg ken je niet meer terug, zo mooi!

En zo kan ik wel even doorgaan.

 

De VVD ziet heel mooie dingen ontstaan in Leusden in de periode waarin dit nare virus rondwaart. Dit toont de kracht van onze gemeente. Wij hebben er heel veel vertrouwen in, dat we ook in onze nieuwe werkelijkheid een sterk en verenigd Leusden zien!

 

Carlos Genders, fractievoorzitter VVD Leusden, Stoutenburg en Achterveld