Zonder goed overleg geen concept-bod Regionale EnergieStrategie!

Nederland heeft in 2015 het klimaatakkoord van Parijs ondertekend en daarmee beloofd de opwarming van de aarde te beteugelen. Om dat te bereiken moet niet alleen ons energieverbruik omlaag, maar ook moet de energie die we dan nog nodig hebben, duurzaam opgewekt worden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de handschoen opgepakt en afgesproken dat de gezamenlijke gemeenten elk een deel van deze ‘duurzame opwek’ voor hun rekening zullen nemen. Omdat niet in elke gemeente alles mogelijk is, gebeurt dat in regionaal verband. De Regionale EnergieStrategie (RES) is geboren. Elke regio bekijkt de mogelijkheden en brengt een ‘bod’ uit. Dat bod is niet vrijblijvend, want als de totale duurzame opwek in Nederland niet genoeg is, grijpt de rijksoverheid in.

Concept-bod

In de regio waarin Leusden zit, ligt er nu een concept-bod. Voorlopig mogen alleen wind- en zonne-energie (dus windturbines, zon op dak en zonneweides) worden geboden. Biogas, geothermie en aquathermie komen pas later in beeld. Opwek die landelijke impact heeft, zoals kernenergie en windmolens op zee, mag niet worden ingebracht in de regio. De gemeenten en waterschappen in Amersfoort en omstreken bieden nu 0,5 terawattuur (TWh). In het concept-bod worden o.a. 17 windturbines voorgesteld, waarvan 4 langs de snelweg A12 in Woudenberg en 14 op de Utrechtse Heuvelrug, concreet op de Leusderheide langs de A28. In ons groene buitengebied ten oosten van het Valleikanaal moeten later zonneweides mogelijk worden.

Waar staat we nu?

Het concept-bod staat op de agenda voor de gemeenteraadsvergadering van 28 mei. Het was namelijk de bedoeling dat alle regio’s op 1 juni hun concept-bod zouden inleveren bij het Nationaal Programma RES (NPRES). Maar als gevolg van de coronacrisis is het niet mogelijk om het concept-bod op een goede manier te bespreken met onze inwoners, met alle stakeholders en met onze collega’s in de gemeenteraad. De VVD Leusden heeft daarom samen met de VVD-fracties in 24 andere gemeenten, de statenfractie en de waterschappen in de provincie Utrecht, een klemmend verzoek gedaan aan het NPRES om uitstel. Het NPRES heeft inmiddels uitstel verleend tot 1 oktober.

Wat vindt de VVD daarvan?

De VVD vertrouwt erop dat het college van burgemeester en wethouders van Leusden zorgvuldige participatie organiseert, zodat er een concept-bod komt dat draagvlak heeft in Leusden, Stoutenburg en Achterveld. Wij hopen dat dit lukt vóór 1 oktober. Maar, als de coronamaatregelen voort blijven duren en een goed gesprek met inwoners en stakeholders onder druk komt te staan, pleiten we voor verder uitstel. Kortom de VVD wil een goed proces waarin we de inhoud van het bod uitgebreid kunnen bespreken. De energiestrategie is een heel belangrijk onderwerp dat decennialang aandacht vraagt: onze buitenruimte kan er totaal anders uit komen te zien. De impact op wonen, natuur, rust en visuele kwaliteit is enorm. Hierover beslissen we niet onder druk!