Busvervoer nog niet op orde!

Vroeger hadden we buslijnen 77 en 78 die elk een eigen lus reden door Leusden. De nieuwe gestrekte lijn 17 ontsluit weliswaar kantorenpark De Horst (programmapunt van de VVD!), maar laat grote delen van Leusden links liggen. Die inwoners hebben een veel langere reisafstand gekregen omdat ze eerst een flink stuk moeten lopen of fietsen naar een bushalte. De huurfietsen van Syntus bieden daarvoor geen soelaas en vormen geen oplossing. Ook de buurtbus vormt niet voor iedereen een oplossing en zeker niet voor inwoners met een mobiliteitsbeperking. Syntus heeft wel geopperd om een grotere servicebus te laten rijden in plaats van de buurtbus, maar wil deze niet betalen. Bovendien moet de reiziger toch weer overstappen op lijn 17 om naar Amersfoort te kunnen.

 

In de ogen van de voltallige gemeenteraad maakt Syntus er een potje van. Wij merken dat Syntus en de provincie, die verantwoordelijk is, het probleem steeds bestempelen als klachten over de betrouwbaarheid. De raad is het daar niet mee eens en stelt keer op keer dat het gaat over de bereikbaarheid. Achter de schermen communiceren wij actief met onze Statenfractie, met SMBL, reizigersorganisatie Rocov en met Syntus. Vooralsnog is er geen beweging te bespeuren. De gemeente mag nu formeel adviseren over het concept-vervoersplan.

 

De VVD-fractie heeft een motie opgesteld die door alle fracties mede is ingediend en door de VVD in de raad is toegelicht. In de motie wordt het college opgeroepen te adviseren dat er weer twee buslijnen komen en nodigt Syntus uit om echt met Leusden in gesprek te gaan.