Raadsvergaderingen 6 en 7 juli

De raadsvergaderingen van 6 en 7 juli hebben tot grote beslissingen geleid! De VVD heeft zich maximaal ingespannen om de liberale belangen voorop te laten staan en geeft graag een korte samenvatting van hun standpunten in deze debatten.

Carlos Genders over het voorjaarsdebat

Bij het voorjaarsdebat heb ik aandacht gevraagd voor de begrotingspositie van Leusden. Ondanks een positief meerjarenperspectief moeten we ieder jaar de reserves aanspreken om de begroting sluitend te krijgen. Dat is dit jaar zo’n € 860.000…

De aanblik van het openbare groen is veel Leusdenaren een doorn in het oog. Reden om met het CDA een motie in te dienen om snel te bekijken of we het niveau niet toch omhoog kunnen brengen. Voor de andere partijen hoeft het niet zo snel en is een evaluatie in 2017(!) voldoende. Het college heeft toch toegezegd om in september al met informatie te komen en scenario’s incl. kosten. Reden voor ons om de motie tot september aan te houden.

Zie voor de volledige bijdrage http://leusdeneo.vvd.nl/nieuws/15620/algemene-beschouwingen-van-de-vvd-bij-het-voorjaarsdebat-2016.

Klaas Roskam over het nieuwe gemeentehuis en het nieuwe inzamelen

Nieuw gemeentehuis

In de eerste plaats het gemeentehuis. Wij hebben als enige fractie in de raad tegen het voorstel van het college gestemd. Wij hebben steeds een koers gevaren dat het hier gaat om een gemeentehuis dat ook elders in een leegstaand pand in Leusden zou kunnen. Bijvoorbeeld in het Waterschapshuis en met een dependance in de Hamershof. Bij de verdere ontwikkeling van de Hamershof kan dan gekeken worden hoe de open plek op een goede manier kan worden ingevuld. Dan is er tenminste sprake van één integraal geheel. Nu staat het los van de Hamershof en is er meer gefocust op woningbouw in combinatie met zorg. Dat is natuurlijk prima, maar zou los moeten staan van het nieuwe gemeentehuis. Wij hebben in ieder geval laten zien dat wij consistent zijn in ons handelen en niet maar in het wilde weg wat roepen. Zoals het altijd gaat met een overheidsproject is ook dit project qua kosten op € 9.000.000 begroot en is men ervan overtuigd dat dit ook zo gaat gebeuren. Wij twijfelen daar zeer aan en zien dit niet gebeuren maar we zullen er bovenop zitten en kritisch volgen. Per slot zou de sporthal ook heel wat goedkoper worden, maar blijkt dit ook niet zo te zijn.

Het nieuwe inzamelen

U heeft hier veel over kunnen lezen. Ik haal graag een aantal punten eruit die voor ons van belang waren. In de eerste plaats staat het een ieder vrij om wel of niet veel te scheiden.

Natuurlijk hangt hier voor u zelf een kostenplaatje aan maar dat is aan u. Waarbij nog eens gezegd dat goed scheiden wel door ons ondersteund wordt maar het is aan u. Verder u kunt straks met uw pas bij elke container uw afval kwijt. Op ons verzoek heeft de wethouder toegezegd om voor die inwoners, waarvoor het om bijvoorbeeld medische reden bezwaarlijk is om zijn of haar afval weg te brengen, een adequate oplossing te zoeken. De samenleving voorop is natuurlijk goed, maar we moeten niet onze ogen sluiten daar waar het niet zo makkelijk gaat. Een investering van € 1 miljoen is naar ons oordeel genoeg en daar waar het goedkoper kan natuurlijk doen. Ook de wethouder is hier naar ons oordeel goed mee bezig.

Mariëlle Mellink over de regenboogvlag

 De afgelopen periode heb ik vragen gesteld over het ophangen van de regenboogvlag in Leusden. In meer dan 80 gemeenten hangt de regenboogvlag uit voor Coming Out Dag. Ook ons college heeft toegezegd de vlag uit te hangen. Dankzij het initiatief van COC Midden Nederland gaan de vlaggen de lucht in op maandag 12 oktober of al in het weekend daarvoor tijdens activiteiten in het kader van Coming Out Dag. Deze dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De VVD staat daar natuurlijk volledig achter. In onze gemeente wordt deze vlag vanaf nu ieder jaar uitgehangen.