Raadsvergadering 12 mei

Carlos Genders over vluchtelingen

Wij krijgen als raad weinig informatie over het verloop hiervan en het effect op de openbare orde. Weliswaar worden we periodiek op hoofdlijnen op de hoogte gesteld, maar we krijgen geen beeld van mogelijke overlast of meldingen bij de politie. De VVD heeft gevraagd om vaker geïnformeerd te worden. De portefeuillehouder, onze burgemeester Annemieke Vermeulen, vond niet dat de raad meer informatie had kunnen krijgen, maar gaf daarna wel meer actuele informatie. Ze doet geen mededelingen over de achtergrond van overlast en criminaliteit, maar gaf aan dat deze niet substantieel is toegenomen door de vestiging van de opvang. Wekelijks heeft ze overleg met het COA en de politie.

Afgelopen dinsdag verscheen een persbericht over de opvang. De huidige 360 vluchtelingen zullen langer blijven dan eerder aangegeven. Continuïteit van onderwijs en sociale contacten in Leusden worden als argument gegeven waarom het gemeentebestuur hier graag aan meewerkt. De VVD vraagt zich echter af of hier geen binding met Leusden gelegd wordt, waarin we vluchtelingen zonder status valse hoop geven door binding met één plaats. Worden er geen voldongen feiten gecreëerd, vóórdat de gemeenteraad zich hierover heeft kunnen uitspreken? Eerder COA-beleid was er juist op gericht om vluchtelingen juist niet te lang op één locatie te laten verblijven, om binding tegen te gaan. Wat is het scenario als de noodopvang sluit? Dezelfde argumenten kunnen immers gelden voor het opzetten van een asielzoekerscentrum (AZC). Volgens de burgemeester is dit niet aan de orde en komt een mogelijk AZC natúúrlijk voor besluitvorming in de raad.

De VVD blijft dit dossier op de voet volgen, niet omdat we tegen opvang zijn, maar omdat we in de samenleving méér horen dan alleen enthousiasme en vooral omdat we vinden dat over iedere stap open debat moet kunnen worden gevoerd, daar waar de beslissing moet liggen: in de raad.

Klaas Roskam over het bestemmingsplan voor het nieuwe gemeentehuis

Het nieuwe gemeentehuis.

Wij hebben als VVD tegen de wijzigingen van het bestemmingsplan gestemd. Volgens ons had het gemeentehuis ook anders ingevuld kunnen worden, bijvoorbeeld op een andere plek in Leusden. Maar ook de combinatie van woningen en het ambtelijk apparaat in één gebouw is volgens ons op langere termijn mogelijk een conflictbron. Immers de gemeente zal in een Vereniging van Eigenaren niet zelf meer de zeggenschap hebben over wat er moet gebeuren. Als derde punt wordt er een voorschot genomen op het afsluiten van de huidige doorgaande weg (’t Erf-De Smidse) omdat er een dorpsplein moet komen in het Hart van Leusden. Maar er ligt nog geen enkel plan aan ten grondslag. Wel betekent het dat het ontwerp van het gebouw er nu al op moet worden aangepast. Verder is er sprake van een hogere geluidswaarde dan die nu is toegestaan en moet er een toren komen van zo’n 20 meter. Het nut van de toren ontgaat ons volledig, bovendien stoort het de omwonenden. Het totale kostenpatroon is ook niet helder, niet meer dan dat het goedkoper moet zijn dan nu, per jaar gerekend. De investering zelf is een vraagteken. Kortom wij zijn hierop tegen en zullen dit gehele proces dan ook kritisch blijven volgen.