Leusdense gemeenteraad heeft geen vertrouwen meer in Syntus.

LEUSDEN - De Leusdense gemeenteraad heeft geen vertrouwen meer in vervoersmaatschappij Syntus. De raad wil dat de bus weer gewoon rijdt en voor iedereen bereikbaar is, zoals vóór 11 december 2016 het geval was.

De Leusdense gemeenteraadsfracties hebben dat maandagavond 6 maart tijdens een bijzondere bijeenkomst in de Marcuskerk verteld aan leden van Provinciale Staten. De gemeenteraad had de statenleden uitgenodigd om te spreken over het openbaar vervoer in Leusden en de dienstverlening van Syntus. Na een aanbestedingsprocedure verleende de provincie Utrecht de licentie voor het openbaar vervoer aan Syntus. Vanaf 11 december 2016 verzorgt deze vervoersmaatschappij het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. Sindsdien regent het klachten bij Leusdenaren.

 

De Leusdense raadsfracties vinden dat de provincie Utrecht de aanslag op het openbaar vervoer, die een gevolg is van de licentieverlening aan Syntus, moet terugdraaien. De provincie moet de bereikbaarheid van het openbaar vervoer in Leusden terugbrengen tot naar het niveau van vóór 11 december 2016.

 

De gemeenteraad beseft dat een lokale overheid geen directe invloed heeft op de keuze van de licentiehouder voor het openbaar vervoer in de provincie. Toch heeft een goede bereikbaarheid van het openbaar vervoer in Leusden voor alle raadsfracties altijd vooropgestaan. Daarom heeft de gemeenteraad eind maart 2016 ook unaniem ingestemd met een motie over de concessieverlening. In die motie wordt erop aangedrongen ‘de kwaliteit van de oude busverbinding in stand te houden of adequaat te compenseren’.

 

De dienstregeling van Syntus betekende een verregaande verslechtering van het openbaar vervoer in Leusden: Lijn 17 kwam, de lijnen  77 en 78 verdwenen. Met de invoering van de nieuwe dienstregeling zijn delen van Leusden, zoals de zuidkant van Leusden Centrum, Hamersveld en de Biezenkamp onbereikbaar voor openbaar vervoer. Bovendien is de buurtbus geen afdoende alternatief. Onbedoeld neveneffect van de nieuwe dienstregeling is dat steeds meer Leusdenaren weer kiezen voor de auto in plaats van het openbaar vervoer.

 

De dienstverlening van Syntus heeft geleid tot een stortvloed aan klachten in Leusden. Die klachten hebben betrekking op verschillende zaken zoals de te grote afstand tot de bushaltes, de kwaliteit van de bussen, de falende dienstregeling, de informatievoorziening maar ook op de infrastructuur bij de bushaltes.

Voor mensen die slecht ter been zijn en die gebruik moeten maken van rollators, zijn de bussen slecht toegankelijk en is de afstand tot de bushaltes veel te groot. Mensen dreigen in een sociaal isolement te raken. Er gaat ook veel mis met de dienstregeling. Met grote regelmaat vallen bussen uit of rijden de bussen niet op tijd. Bovendien zijn er klachten over de informatievoorziening in de bussen, maar ook rond de bushalte en via de app. Ten slotte zijn er problemen met de infrastructuur rond sommige bushaltes, waar bijvoorbeeld veel te weinig fietsklemmen zijn.   

 

Naar aanleiding van de klachtenregen heeft Syntus herhaaldelijk beterschap beloofd. Als nieuwste zet in deze OV-soap heeft de vervoerder met ingang van 5 maart een nieuwe dienstregeling ingevoerd. Maar als Leusdense volksvertegenwoordigers heeft de gemeenteraad weinig vertrouwen meer in een goede afloop.

 

Als forensendorp is Leusden aangewezen op goed bereikbaar openbaar vervoer. De verwachting is dat het openbaar vervoer in de toekomst alleen maar duurzamer wordt. Voor een schone toekomst is een goede bereikbaarheid van het openbaar vervoer in en rond Leusden daarom van groot belang. De huidige slechte dienstverlening heeft een negatief effect op het gebruik van het openbaar vervoer. In plaats van meer wordt er juist minder gebruik van gemaakt. Steeds meer Leusdenaren kiezen weer voor het gebruik van de auto in plaats van het openbaar vervoer.

 

De boodschap van de Leusdense gemeenteraad aan de statenleden is simpel: ‘Breng de bus terug in de wijk en zorg voor een betrouwbare dienstverlening’. De voltallige gemeenteraad vraagt de provincie om nu in te grijpen om het openbaar vervoer te redden en de afkalving ervan terug te draaien. Alle raadsfracties doen een oproep aan provinciale statenleden om de bereikbaarheid van het openbaar vervoer in Leusden te herstellen en te waarborgen.